Ensimmäinen maastopäivä!


No niin! Nyt on ensimmäinen maastopäivätakana! Tosin tämän ja huomisen päivän vietän maastossa meidän kesäharjoittelijan kanssa, joten toisaalta pääsen helpommalla, toisaalta en - mikäs siinä perässä kulkiessa, mutta sitten pitäisi muistaa niin paljon kaikkea... Onneksi on historiallinen "harmaa kirja" eli Turvetutkimuksen maasto-opas (Lappalainen, Sten & Häikö) vuodelta 1984, johon voi luottaa kuin kiveen. Varsinkin siihen versioon, johon vuonna 2007 kirjasin Tapio Toivosen tipsit suotyypeistä, turvelajeista, lisätekijöistä jne jne. Tämä on siis 11. kenttäkausi meikäläiselle, ja mikäs tässä.

Keli oli taas perinteinen suomalainen kesäkeli: alle 10 astetta lämmintä, pientä vesisadetta, pari raekuuroa, kovaa tuulta ja auringonpaistetta. Huomio huomiselle: sauna saa olla enemmän kuin 60 astetta, jotta varpaat sulaa päivän hommista!

Suotyyppejä tuli nähtyä laidasta laitaan, ja yhdelle pisteelle vaihdettiin tyyppi tukikohdassa selattuamme Kimmo Virtasen Geologian tutkimuskeskuksen turvetiedonkeruun suotyyppiopasta (Turvetutkimusraportti 467/2017) - joka muuten löytyy hakku.gtk.fi -sivuilta, jos suotyypit kiinnostaa.

Tälle päivää ohjelmassa on vielä huomisen eväiden kokoaminen, soittelu kotiin ja nukkuminen.

Loppuun kuvapähkinä: löydätkö kuvasta tutkijan ja 2 tutkimusavustajaa? :)


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maanantai takana, viikko selätetty

Toimiston viileydessä on ihmisen hyvä olla...

Sataa, sataa ropisee...